mandag 28. mai 2012

Rekyleffekten

Hvis man e type 1 diabetiker og får hypoglykemi (lavt blodsukker), det vil si faretruende lavt blodsukker og det er for mye insulin i kroppen.  Da e det lett å "overspise" når man skal få opp blodsukkeret.  Kroppen prøver også sjøl ved hjelp av mothormoner å øke blodsukkeret igjen.
Det her skjer om man e under 3 mmol glukose. Hormoner som adrenalin, kortisol og glukagon prøver å få opp blodsukkeret igjen. Dem har alle blodsukkerhøyanes effekt.
Effekten av hormonan, og mulig overspising gir ofte et høyt blodsukker to timer etterpå. Det kalles rekyleffekt.
 Druesukker med bringebærsmak

Druesukker med sitronsmak

Druesukker e noe en diabetiker bør ha med sæ overalt. Det får man kjøpt i apotek, og det koster cirka kr.30.- for en pakke. En kan også ha anna greier med sæ, som gir rask stigning av blodsukker, for eksempel sjokolade. Melis e også fint å bruke om man ikke har noe anna "for handa" når en får føling. E nu ikke helt "for" det å gå rundt med sjokolade til enhver tid, til nu har vi ikke trengt å tenke på det i alle fall - ho e fornøyd med juice eller frukt.
Når blodsukkeret har steget til om lag 6, skal en prøve å dosere 1-2 enheter insulin. Det bryter rekyleffekten.
Ja det e mye som skal vurderes...og det her e nok noe vi vil prøve på når ho Celine e ute av remisjonsfasen, det vil si den her perioden på noen måneder opptil år, der kroppen fortsatt har noe egenproduksjon. For sånn som det e nu, så ser vi av og til at det kan bli stigning etter føling, andre ganger ikke...som sagt, ingenting å bli klok på enda iallefall. 
Man føle sæ vel egentlig ganske dum og ubrukelig noen gang - når man ikke får noe til å stemme....Men man kan ikke være verdensmester på diabetes, det her må man lære sæ fra bunnen av - for alt e individuelt. Tenk å ha en fasit ligganes!!! Det hadde gjort en himmelvid forskjell, da hadde man sluppet å gruble over alt det her...Bare gitt de doser som alle andre får!! Jaja, så enkelt e det nok ikke. Men per idag kan æ ikke deppe for at ho havne opp på 17 en sjelden gang. ( selv om det stikker litt i mammahjertet når det blir så høyt)
Æ skal være glad om ho holde sæ mellom 4 og 10 - helst et lite stykke over 4 fordi æ e så lei følinger og lavt blodsukker for tia! 
Og ungen må få kose sæ av og til - ho e ikke kravstor og e fornøyd hvis ho får en saftis, eller frukt. Heldigvis :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar