tirsdag 15. mai 2012

Ka skjer, høyt blodsukker på natta??

Igår starta dagen med et blodsukker på 1.6! Celine va helt som vanlig, prata og gjorde det ho pleier å gjøre. Hverken svimmel eller sulten. Man må rett og slett bruke mye tid på oppmuntring, ros, lirke og lure... Ho e jo kommet i en periode nu som ho IKKE vil måle blodsukker, det e et herk, IKKE kom her med blodsukkerapparatet igjæn. Ho e jo stakkars ganske så oppstukket på fingran sine, og det e sikkert litt mer ondt nu da. Får måle på tærne noen gang, og der måler vi på natta for å avlaste de stakkars fingertuppan. Det e ikke no skrik og skrål, men ho gir uttrykk for at ho syns det e for mye. Og æ forstår ho så godt! Ska prøve å begrense målingan nu hvis det går, til bare rett før måltider.

Insulin til måltider vil ho ta, ho spør sjøl etter det dersom ho syns æ e litt sein. Æ har bynt å vente med å gi ho novo rapid til etter måltider, klok av erfaring. Ellers blir det et pæs uten like å få i ho nok karbohydrater, dersom ho ikke spiser nok. Ho e ganske småspist for tida, det skal sies. Syns bare det e ganske trasig at ho nu e mye nede på 3 tallet. Ho vil gjerne ha kjeks, yoghurt og sånne ting med raske karbohydrater, men det gir jo bare en kort stigning og da har man det gåanes. Æ ga ho en piano yoghurt igår, ho hadde sååå lyst på. Og ho har ikke spist det sia før ho fikk diabetes. Ikke ga æ insulin til ho heller før, da ho fikk besøk av venninna si, og da ville være veldig aktiv en tid. Det gikk veldig bra, heldigvis. Tror det kan ha noe med at ho va hos nabojenta og hoppa på trampoline. Det sies av dem som har diabarn " hva skal en med insulin, bare en har trampoline?" Så det e visst god effekt og rask nedgang i bls etter å ha hoppa på trampoline. Men alt e jo individuelt med det her, såååå vi må jo bare huske de her tingan for å vite mest mulig. Bli kjent med korsn kroppen hennes reagere på ulik mat og aktiviteter. Heldøgnsjobb gitt!

Ho spiste jo spagetti til middag, sein middag igår da vi hadde 1000 andre ting på tapetet. Fikk 0,5 enheter til middagen. Så ga æ ho ei brødskive, og hele TO stk drikkeyoghurt til kveldsmaten. Til 0,5 novo rapid. Upps! Har jo forstått at mange sliter med stigning etter spesielt spagetti, og at den stigninga kommer seint, så ja...i tillegg til de to yoghurtan så va vel det litt MYE karbohydrater - og for LITE insulin. Det må vurderes hele tia, og det e det som e vanskelig. Skal ho være aktiv? Skal ho legge sæ og blodsukkeret e litt lavt, så vil vi ha den litt opp, helst rundt 8 ved leggetid. Men det e jo der vi slit mest, og da får VI ingen god nattesøvn. Æ ligg på nåler nesten, våkne titt&ofte og sjekker til ungen. Ho ligge jo inne med oss. Æ syns det e greit å ha ho i nærheta når vi likevel må være mye våken. Ho har sovet på rommet sitt tre netter etter vi kom hjem fra sykehuset,men nu vil ho helst ligge inne hos oss - så det skal ho få lov til blodsukkeret e noenlunde stabilt på natt.

Over til i natt ja. Målte klokka 00.30 11,2. Okei, vi tenkte "puuuh, vi gjør ikke noe med det, endelig kan vi få sove godt en natt"! Men den gang ei...ho har logget som en makk i senga. Plutselig i fotenden så oppå, høyt og lavt. Varm har ho vært og tror ho har drømt en del, ho har prata i søvne og tror ikke ho har hatt noen god natt. Målte ikke blodsukker i natt, tenkte jo ikke på at en kanskje skulle gjort det - for så urolig som ho lå, va nok blodsukkeret høyt. I morres kl 07.00 va det 10,2. Litt høy måling på morran ja - og da skjønt æ jo at ho må ha hatt høyt i natt. Huff, skulle målt og gitt ho hurtigvirkende for å få det litt ned. Men vet jo til neste gang - man må lære sæ mens man går veien...Har notert det her ned, pluss at spagetti gir stigning seinere på Celine (muligens, må teste det ut flere gang), og at det ikke va det smarteste og i tillegg gi ho de to drikke yoghurtan til kvelds uten å gi mer insulin. Ho har fått sin langtidsvirkende kl 07.30, men æ lar ho bare sove litt utpå morran så ho blir uthvilt. Når ho våkne skal frøkna få ta urinprøve og sjekke for sukker eller ketoner i urinen. Vanligvis skal du gå noen dager med høyt blodsukker før det e ketoner i urinen, og E det ketoner i urinen så treng man ikke kontakte lege med engang. Man kan få ned blodsukkeret sjøl så lenge en ser at allmentilstanden e god og selvfølgelig sjekke urinen jevnt.

Har funnet ut at blodsukkerapparatan ikke vise 100% riktig,  dem vise ulikt fra en finger til en annen, og hvis ikke fingran e rengjort så kan det selvfølgelig gi store utslag hvis ungen har spist noe søtt. Så rengjøring av fingre, enten vaske med såpe og vann, eller bruk av alcopads, må gjøres for å få et mest mulig riktig resultat!  Og da e det jo plutselig ikke så enkelt likavel, hvis ho har 3 på natt - så treng vi kanskje ikke vekke ho, for mulig ho har 5?!! Har ho 11 så e det kanskje ikke for høyt, men at det e 9! Kjenne at frustrasjonen brer sæ. Ka e da vitsen med å måle, skrive ned målinger med komma - da en som regel kan runde av til nærmeste hele tall og det blir like rett?? Vel, vel må sjekke ut om andre blodsukkerapparater e mer nøyaktig enn Contour sine. Det må jo ha blitt kjørt noe testa på det også sku æ tro. Det finns jo masse å velge i så æ skal sjekke litt ut senere idag, og legge ut bilda av det æ finn :)

Igår va vi innom jobben min en tur, det va virkelig koselig og kjente at æ savner jobben og kollegaer :) I tillegg av vi på apoteket og henta en pose med utstyr som vi bynte å få lite av, sprøytespisser, lansetter og strips. Spurte på apoteket om dem hadde  Fribol sine gummibjørner. Dem e uten sukker (søtet ved hjelp av sucralose som ikke påvirker blodsukkeret) og Celine smakte på det i Hammerfest, og syns dem va veldig gode. I Vadsø hadde dem det ikke inne, men dem kunne bestille til oss. Prisen for en knøttliten pose men kanskje 15 bjørner e på kroner 39,50! Helt VILT. Putt sukker i noe godt, og plutselig går prisen ned. Bestilte 10 poser så da vil ho jo ha det en stund, og dem deles ikke bort!! :) Pga at det e bestillingsvare og pga prisen!

Et utvalg av BLODSUKKERAPPARATER 


Det finns mangt å velge i :) Noen ser mer fancy ut enn andre, men det viktigste må være at det måler mest mulig nøyaktig og at det e brukervennlig. Så har vi nok hver vårs behov :) Tar bare med informasjon om dem æ syns har det lille ekstra, andre har sikkert andre synspunkt. Æ har ikke brukt noen av dem så har ikke grunnlag og si at den ene e bedre enn den andre, men det e greie godkjente apparater fra kr 49,- og oppover her. Noen har også lys, noe som e greit når en skal måle i mørket. 

Bayer Breeze 2, Bayer Contour USB (den sorte), Bayer Contour, Accu-Chek aviva, Accu-Chek aviva nano, Accu-Chek Mobile

Accu-Chek Mobile e den som virker å være super brukervennlig som æ ser det, men den e også den desidert dyreste tii kroner 799.-. Den tillater å teste når du vil og kor du vil.
Ingen koding og ingen strimmelhåndtering gir færre trinn, og forenkler blodsukkermålingen betydelig. Ingen løse strimler betyr  gjør at du bruker mindre tid på å måle blodsukkeret.


  

Freestyle freedom lite, Freestyle lite


Freestyle freedom lite har en raskt 5 sekunders gjennomsnittlig måletid med 4 alarmer som minner på måling. Den lagrer opp til 400 resultater med dato og klokkeslett.

Freestyle lite e en smart liten blodsukkermåler med har bakgrunnslys og lys i testporten. Kan brukes når som helst og kor som helst.Den har en rask 5 sekunders gjennomsnittlig måletid, lagrer opp til 400 resultater med dato og klokkeslett

  
One touch ultra 2,One touch ulta easy,One touch verio pro,One touch vita


Precision Xceed


Den her ser SPENNANES ut! Den e også over her, men det her syns æ virke så bra at æ må utdype det litt mer. Ser ut som akkurat noe som æ kunne like :) Noen som har gått til anskaffelse av en sånn, og e det så enkelt som det ser ut som???

Bayers CONTOUR® USB – det første apparat med Plug & Play diabetes management software for analyse av blodsukkermålinger – gjør det enklere å få bedre blodsukkerkontroll.
Du kan:
 • Hente frem pasientens data raskt og enkelt
 • Unngå bruk av kabler
 • Gå igjennom printede eller digitale rapporter når pasienten bruker Bayers GLUCOFACTS™ DELUXE programvare for blodsukkerkontroll
Ikke koste den all verdens heller, kroner 399,- og bruker strimler som til andre Contour apparater.
5 kommentarer:

 1. Hei og hopp, vil bare informere deg om at man som diabetiker får blodsukkerapparat gratis hvis man henter ut insulin samtidig :-) Eller så har apotekene ofte tilbud om at hvis man henter ut teststrimler til et spesifikt apparat, så får man med apparatet på "kjøpet"! Praktisk, men ikke alle som vet om :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia...jo har hørt det åsså, men når man lese på facebook sia (lukka gruppe for oss med barn m.diabetes) så e det ulik praksis rundt omkring. Unga får kanskje? Men når man e over 18 så må man visst betale sjøl når man ikke har nådd over egenandelsgrensa. Sånn har æ forstått det, men skal høre her i Vadsø ka dem sier.

   Slett
 2. Så rart, uansett hentet jeg ut det nye accu-check mobile apparatet, og jeg spurte "Jeg får det gratis om jeg henter ut insulin?" Og de sa ja :-) Og jeg er over 18, jeg er 23. Men uansett skjønner jeg ikke hvordan alder kan ha noe med det å gjøre. Men hør på apoteket, eller så kanskje diasykepleier har et som dere kan få :-)

  SvarSlett
 3. Nææh så bra - da MÅ jo vi åsså klare å få tak i det. :) E du fornøyd med den?

  SvarSlett
 4. Ser jo set er en stund siden dette ble skrevet, men i tilfelle du leser: Freestyle har behov for en ekstremt liten bloddråpe! 0.3mikroliter som er halvparten av f.eks. Bayer Contour Next. Det er veldig lite - så lilte at du nesten må se det for å tro det.
  Er selv diabetiker på insulin og måler ofte, da er det viktig å spare fingertuppene mest mulig. Der er denne helt suveren! Jeg har i flere tilfeller testet denne mot laboratorieapparater, og både helsepersonell og jeg selv er imponert over hvor nøyaktig det er. Jeg kan anbefale dette apparatet.
  Et annet tips: Velg blodprøve lansetter så tynne som mulig! F.eks de vanllige Freestyle er som spiker i spissen sammenllignet med BD-Microfine 0,3mm! Dette har mye å si for både en liten og en stor finger... Selve stikkpennen/apparatet er også svært varierende hvor godt de fungerer. Jeg har funnet at alt Bayer har frem til nå er heller dårlige. Freestyle sin egen er god men dessverre går hetten sund etter en tids bruk, og du trenger ny. Dette får du alltids tilsendt gratis fra Abbot. Men den beste stikkpenn jeg har testet, og som jeg bruker hver dag nå, er OneTouch Ultra-soft fra Lifescan! De har OneTouch Blodsukkermålere, men jeg har fått tilsendt penn fra de ved henvendelse.
  Håper dette kan gi deg noen tips som letter hverdagen :-)

  SvarSlett