tirsdag 19. juni 2012

Opplæring i barnehagen og hjemmetilværelsen

Det e virkelig koselig å møte noen som VET ka det vil si å ha en unge med diabetes :) Møtte mammaen til ei som har hatt diabetes i åtte år - og man bare skjønner hverandre og har noe til felles!

Vi har vært på opplæring i barnehagen i ettermiddag sammen med helsesøster. Ho hadde forberedt sæ virkelig godt, og vi følte det va veldig bra. Det som imponerte oss mest va allikavel at det va 10 stk av personalet samt leder som deltok, og alle va superivrige å lære - og satte sprøyter på hverandre så det bare sang etter! Det va veldig lurt at vi hadde ho Celine med, ho fikk se at dem lærte og fikk prata med dem og det va nok et lite steg på veien til oppstart i barnehagen igjen!!!

Æ hadde prøvd å forberede mæ. Har prøvd mæ på å skrive en brosjyre med informasjon til barnehagen. Den ville leder ha, og sku "blåse det opp" og henge det opp på hver avdeling. I tillegg skulle dem ordne en sikker plass til medisin og utstyr, og kjøpe inn en veske som Celine kan ha med sæ på tur :) Dem va også intressert i å få en oversikt over matvarer og lære sæ karbohydrattelling med mer.....Æ e bare så IMPONERT! Og tenker at ungen vårs vil få det trygt og godt i barnehagen når vi bare har fått på plass alt det praktiske.

Va innom apoteket idag - leverte inn en haug med resepter, så barnehagen får inn akkurat det samme utstyret som oss. Kjøpte også par pakker med druesukker og glucogel som kan smøres i munnen på slimhinnan dersom svært lavt blodsukker.

Det her va noe vi hadde fokus på, da Celine har lavt blodsukker ofte her  hjemme, så vil det vel også være sånn i barnehagehverdagen - der det e litt mer aktivitet.
Det å sette glucagon sprøyte fikk personalet informasjon om. Det treng ikke bli aktuelt, noe vi alle håper, men det e godt å vite at dem vet ka som skal gjøres hvis det skulle skje.
 • Hvis en insulinbruker raskt får nedsatt bevissthet eller mister bevisstheten, må dette tolkes som en alvorlig hypoglykemi (sterk føling), inntil raske karbohydrater har vist seg ikke å ha noen effekt, eller en måling av blodsukkeret avkrefter mistanken.
 • Er det ikke mulig å tilføre druesukker eller noe annet søtt gjennom munnen, pga. bevisstløshet eller sterk motstand, kan pårørende eller helsepersonell sette 1 mg Glucagon i underhudsfettet (subkutant), som ved en vanlig insulininjeksjon. Blodsukkeret vil da stige med 2,5–3,5 mmol/l. Glucagon kan gi kvalme og oppkast, og derfor er det ekstra viktig å legge personen i sideleie. Det er også viktig å være klar over at den blodsukkerstigende effekten av Glucagon er kortvarig, og at følingen kan komme raskt tilbake.
 • Våkner ikke personen opp, må lege/ helsepersonell kontaktes raskt med tanke på injeksjon av glukose intravenøst.
 • Gi noe karbohydratholdig å spise når personen våkner. Men ikke gi for mye – mange er kvalme etter å ha fått Glucagon.
 • Sykehusinnleggelse er oftest ikke nødvendig for en person med insulinbehandlet diabetes som klarner raskt opp etter tilførsel av karbohydrater eller bruk av Glucagonsprøyte.
Oppsummering: Ved alvorlig føling, gi raskt noe sukkerholdig å drikke eller spise. Ved bevisstløshet kan Glucagonsprøyte settes under huden. Kontakt lege/helsepersonell dersom personen ikke våkner opp raskt.Glucogel Tubes 3 x 25g
Smøres på innsiden av kinnan for rask oppsuging via slimhinnan. Massere utenpå kinnan for å øke absorpsjonen.Til den nette sum av kroner 180,- for tre tuber.
 Behandling av hypoglykemi hos barn


  Mål blodglukose ved mistanke om hypoglykemi.
  Behandling
  • ved lette følingssymptomer, gi ett glass (1-2 dl) sukkerholdig drikke (saft, juice, melk) og en skive brød (eller planlagt måltid)
  • ved moderate symptomer, gi 10-20 g glukose som tabletter/gel, sukkerbiter, søt saft; deretter en skive brød eller lignende
  • ved alvorlige symptomer utenfor sykehus hvor barnet ikke kan samarbeide/drikke: Hypostop (dextrosegel på tube, inneholder 9,2 g dextrose per tube og fås kjøpt på apotek) eller honning/sirup kan med forsiktighet legges i munnhulen bak kinnene. Foreldrene kan injisere Glukagon 0,5-1 mg subkutant eller intramuskulært (0,25-0,5 mg hvis barnet er under 10 år) og tilkalle lege/ambulanse hvis man ikke ser en umiddelbar effekt. Glukagon kan gi kvalme og oppkast.

  Glucagon Emergency Kit by Novo

  Glucagon Emergency Kit by Novo
  Glucagon sprøyta e klar til bruk. Oppbevares i kjøleskap, og har en holdbarhetstid på 3 måneder. Den kan settes både subkutant og intramuskulært. 

  En grei bruksanvisning inni lokket:)
  Hetta knipses av.
  Væske has inni hetteglasset for å løse opp pulveret.
  Man må huske å banke ut luftbobler, og så trekke opp medikamentet i sprøyta. Settes subkutant eller intramuskulært. Tenker låret e rimelig greit å bruke uten å dalle for mye.

  Det som e viktig uansett om man anvender glucagon sprøyte eller glucogel/hypostop - e å gi ungen mat rett etter for å forhindre nytt fall i blodsukkeret. Det står noe om dosering også, at et barn ikke skal ha mer enn halv dose av det som e klargjort, også kan man gi den andre halve dosen litt senere. Det her for å forhindre for høyt blodsukker igjen...Jaja, tenker at man bare kjører i ungen det man har dersom man har det travelt - i en sånn situasjon vet man jo ikke korsn man tenker....

  Har lånt de siste bildan fra en blogger som heter Sukkerungen - og håpe det e greit. Det va flott med en detaljert beskrivelse.

  Idag morres kom Celine i stua sjøl kl 07.30. Det e lenge sia ho sjøl har kommet gåanes så tidlig. Ho frøys masse, og va irritabel og sint. Fikk målt blodsukkeret og det va 2.9. Fikk en mandarin men fortsatte å kjefte og smelle. Ho e jo sjelden sint og irritert så æ skjønte jo at det her ikke stemte. I tillegg klagde ho på at det va sååå kaldt og ho måtte få dyna. Æ prøvde å lirke og lure for å få ho til å spise noe mat. Ho ville ikke ha noe av det pålegget vi hadde. Ho som vanligvis e ganske så enspora og holder sæ til kaviar. Nei idag SKULLE ho ha brunost. Helt desperat, dersom ikke brunost- ingenting.... Og mor småstressa fordi de to skoleungan skulle avgårde på telttur hver sin vei og æ ikke kunne forlate ho hjemme når æ sku kjøre søstra til et stykke utafor byen og levne Celine her med broren i en sånn tilstand. Fikk ringt til bestefar som heldigvis hadde brunost, og kom susanes avgårde hit tidlig på morran :) :) Ungen fikk brunost på skiva og ble fornøyd av det :) 
  Noen timer senere nevnte æ ett eller annet om at bestefar va her i morres, og ho huska ikke en skit av det!!! Ikke at ho hadde fått brunost heller! Æ må si æ e ganske sjokkert og skremt over at ho egentlig fungerer såpass greit, tilsynelatende, også får ho faktisk ikke med sæ det som skjer....Huff og huff!!

  Imorra skal Celine og æ innom barnehagen på grillings. Vi får tatt en liten tur, da vi imorra har time hos legen. Skal hilse på fastlegen for første gang - og tenker å spørre angående å ta ny HbA1c. 
  Ingen kommentarer:

  Legg inn en kommentar