tirsdag 24. april 2012

Medisinen Celine bruker og andre smarte ting

Celine får Levemir langtidsvirkende insulin hver morgen og kveld. Den dosen ligger nu på 4 enheter til natta og 5 enheter hver morgen. I tillegg får ho hurtigvirkende insulin, Novo Rapid, foran hvert måltid. Det e her utfordringa ligg, å beregne kor mye ho skal spise, og kor mye karbohydrater det e i måltidet ho har foran sæ. Det e jo ikke så enkelt å si når man e bare 4 år. 
Det vi raskt merka va jo at når vi kom hjem, så økte aktivitetsnivået, og ho kutta også litt ned på maten. Ho har blitt enda mer sær i matveien etter vi kom hjem, og vil ikke ha yoghurt og middager vi hadde før ho fikk diagnosen. Kaviar og salami på brød e fortsatt favoritten :) Når en e i aktivitet vil en ha mindre insulinbehov. Derfor må vi ta høyde for om ho skal ut å leke/gjøre en spesiell planlagt aktivitet etter måltidet - for da treng ho ikke så mye insulin. I tillegg skjer det jo ikke bare èn gang at ho sier "æ vil ha 3 brødskiver" og får insulin etter det, og ho da sier "æ e mett" etter ei skive. Man kan jo ikke vite kor sulten kroppen e bestandig. Så da gir vi no frukt for å få nok karbohydrater. Til nu har ho skjønt at det e lurt, og vi synes vi har rimelig god kontroll på å regulere blodsukkeret. Stortsett. Det har ikke vært over 11 etter vi kom hjem, men har vært helt nede på 2,0. 
Nu i starten etter å ha begynt med insulinbehandling, vil en være i en periode som kalles "hvetebrødsdagan". Det vil si at bukspyttkjertelen fortsatt vil produsere noe insulin, og en vil derfor se at insulinbehovet blir redusert en tid. Vi regne med at det e akkurat det som skjer med Celine,og at insulinbehovet nok vil øke. 
Vi måler blodsukker før hvert måltid og to timer etter hvert måltid, i tillegg måler vi hver tredje time på natta. Ho ordner med blodsukkerapparatet og måler sjøl, noe ho har gjort siden dag 2 på sykehuset. Av og til får mamma og pappa hjelpe. Ho har også fått lov å måle blodsukker på sine søsken, Thea 12, Martin 13 og Andreas 16. Celine syns det e VELDIG artig når de store ungan e redd for det lille stikket :) Dem skjønner jo at ho e ei lita tøffing som faktisk ikke synes det e noe fælt med stikkinga. Ho har heldigvis vært flink å forstå at ho må ta insulin før mat, og har ikke klagd mye. Regner med at det vil komme dager da ho også kan bli lei diabetesen og all stikkinga - det e vel mer normalt at man får en reaksjon enn at man ikke får det. Så vi e forberedt på at det vil komme. 

Hos ernæringsfysiologen fikk vi et lite hefte som heter " Karbohydrater og insulin". En smart sak som viser oss sånn cirka kor mange karbohydrater det e i maten. Gjør det såååå mye enklere å beregne. Det e for eksempel 10 gram karbohydrater i en liten pære, 10-12 druer, 3 appelsinbåter, 1/2 banan og 5-6 dl bringebær. Vi har også fått lært oss en formel etter Celine`s vekt som viser kor mange karbohydrater en enhet insulin påvirker. Det e virkelig kjekt å vite for å kunne regne ut hva som trengs av insulin før mat.

Dagan går i å huske klokkeslett, måltider, regne ut insulindoser, måle blodsukker, gi insulin og notere ned i kurven kor mye insulin og kor mye mat. Blodsukker mellom 4-10 skal vi være fornøyd med :) Ære være at man får pleiepenger og har muligheten å ta vare på ungen en tid før man drar i jobb igjen. Det e så mye som skal på plass og veldig mye tankevirksomhet. Mye dreier sæ om diabetes og sånn må det vel være....
Ja apropos skjemaer som e lure å fylle ut: Mens man e innlagt på sykehuset får en opplæringspenger fra Nav, og så e det vanlig å være hjemme en tid og da får en pleiepenger fra Nav. I tillegg kan en søke hjelpestønad og vil her bli vurdert etter satser, og mor/far får økt antall dager for å være hjemme med sykt barn til 15 ekstra dager per år/per forelder. 

Det finns mye bra informasjonsmateriell også. Vi har både lest boka "Jørgen snart 6" og sett DVD\n. En ti minutters tegnefilm som viser historien til Jørgen som får diabetes. Lærerikt og anbefales! Vi fikk i alle fall noen aha opplevelser når vi leste boka. Og ja...smerter i beina.  E jo LOGISK, når ikke sukkeret kommer inn i muskelcellan fordi du ikke har insulin som åpner celledøran. For å si det enkelt som barnelegen sa.

Skal få tak i bilder etterhvert, men e jo ny som blogger så det blir nu så som så nu i starten. Æ velger å skrive på dialekt fordi æ føle det gjør bloggen mer personlig og håpe det ikke e vanskelig å forstå. Og det blir nok bare lange innlegg nu i starten for æ bobler over at alt æ må fortell....! Bare må :) 

6 kommentarer:

 1. Supert initiativ Siv!! Stå på, d dukker vel opp noen som kan dele mæ dæ sine erfaringer, som du deler med dem :)

  Klem <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja æ får prøve å se om æ lære mæ litt mer etterhvert med både det ene og det andre - syns det e tidkrevanes å lære sæ med blogging. Kommer sikkert til å spør dæ om tips der :)

   Slett
  2. D kan du :) Æ bruker blogspot æ å..

   Slett
 2. Heisann..blei tipsa om bloggen din av ei venninna.

  Æ har sjøl to jenter med diabetes og to til som produserer for lite insulin, men som ikke har diabetes pr idag. alt vi vet e' at dæm vil få det på et punkt i livet.
  Eldste jenta i søskenflokken på 5 ser ut til å slippe unna.

  Vi har hatt diabetes hos jentan i drøyt 3 år. dæm fikk det med 8mnd mellomrom. ei knalltøff tid.

  Men vi va ikke ukjent med dia, mannen min har sjøl hatt dia i snart 30 år. men vi hadde minst like mye å lære som alle andre :)

  Du finn mæ på fb "linda tuv josefsen" eller på mail: lindatuvl@hotmail.com

  vi har å ei lukka fb gruppa for diabetesforeldre :)

  SvarSlett
 3. Takk for svar:) Har leita etter ei side på facebook uten å finne noe. Jøss ja det høres virkelig tøft ut å ha to med diagnosen. Tenker det blir lettere, nu e vi midt i det her som egentlig sluker all vår tid og tankegang. Bare det å dra ut på besøk til andre alene som ho kunne gjøre før e nu utelukka og vi vente også spent på når barnehagen får opplæring så vi kan starte på hverdagen så smått igjen..Tar kontakt igjen, så fnt å ha noen å rådføre sæ med...! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. for oss med diabetesbarn heter sida på fb :)

   Slett