mandag 28. mai 2012

Hverdagsgleder og kvalitetstid :)

 Celine elsker å være ute, som de fleste unga - og vi prøve å finne på no aktivitet - det e hærlig å være ute i nydelig vårvær, og ingen steder e bedre enn Finnmark i godt vær!!! :)
 Fornøyd lita frøken!
 Klatremus....
 Oppå Finnmarks største mygg!
 På Ekkerøy stranda på skjell sanking og litt springing etter bølger :)


Hærlig å være ute og få litt farge i kinnan :) :)

Rekyleffekten

Hvis man e type 1 diabetiker og får hypoglykemi (lavt blodsukker), det vil si faretruende lavt blodsukker og det er for mye insulin i kroppen.  Da e det lett å "overspise" når man skal få opp blodsukkeret.  Kroppen prøver også sjøl ved hjelp av mothormoner å øke blodsukkeret igjen.
Det her skjer om man e under 3 mmol glukose. Hormoner som adrenalin, kortisol og glukagon prøver å få opp blodsukkeret igjen. Dem har alle blodsukkerhøyanes effekt.
Effekten av hormonan, og mulig overspising gir ofte et høyt blodsukker to timer etterpå. Det kalles rekyleffekt.
 Druesukker med bringebærsmak

Druesukker med sitronsmak

Druesukker e noe en diabetiker bør ha med sæ overalt. Det får man kjøpt i apotek, og det koster cirka kr.30.- for en pakke. En kan også ha anna greier med sæ, som gir rask stigning av blodsukker, for eksempel sjokolade. Melis e også fint å bruke om man ikke har noe anna "for handa" når en får føling. E nu ikke helt "for" det å gå rundt med sjokolade til enhver tid, til nu har vi ikke trengt å tenke på det i alle fall - ho e fornøyd med juice eller frukt.
Når blodsukkeret har steget til om lag 6, skal en prøve å dosere 1-2 enheter insulin. Det bryter rekyleffekten.
Ja det e mye som skal vurderes...og det her e nok noe vi vil prøve på når ho Celine e ute av remisjonsfasen, det vil si den her perioden på noen måneder opptil år, der kroppen fortsatt har noe egenproduksjon. For sånn som det e nu, så ser vi av og til at det kan bli stigning etter føling, andre ganger ikke...som sagt, ingenting å bli klok på enda iallefall. 
Man føle sæ vel egentlig ganske dum og ubrukelig noen gang - når man ikke får noe til å stemme....Men man kan ikke være verdensmester på diabetes, det her må man lære sæ fra bunnen av - for alt e individuelt. Tenk å ha en fasit ligganes!!! Det hadde gjort en himmelvid forskjell, da hadde man sluppet å gruble over alt det her...Bare gitt de doser som alle andre får!! Jaja, så enkelt e det nok ikke. Men per idag kan æ ikke deppe for at ho havne opp på 17 en sjelden gang. ( selv om det stikker litt i mammahjertet når det blir så høyt)
Æ skal være glad om ho holde sæ mellom 4 og 10 - helst et lite stykke over 4 fordi æ e så lei følinger og lavt blodsukker for tia! 
Og ungen må få kose sæ av og til - ho e ikke kravstor og e fornøyd hvis ho får en saftis, eller frukt. Heldigvis :)

"Går det bra med Celine?

"Ja - snart e blodsukkeret stabilt, og dåkker kan starte på hverdagen som før....."

Det e et vanlig spørsmål og en velmenende setning som vi høre ofte, og æ vet ærlig talt ikke ka æ skal svare. Mhmm...det skulle æ også ØNSKE, men æ ser bare ikke at det blir no bedre - det blir bare mer frustreranes og uoversiktlig syns æ...og æ kan hvis bare drømme om å komme tilbake til hverdagen på en stund - ser ikke for mæ at æ skal klare å fungere både på natt og dag, uten å falle helt i staver. Æ tenker bare nu at Celine e viktigst, så får all dårlig samvittighet overfor jobb og alt anna bare vike....til æ får mer overskudd og mer "dreis" på blodsukkeret til ungen.

Det går jo bra på en måte med Celine....men mamma`n e peise færdig i støytan...blodsukkeret fyker jo opp og ned som en jojo, og det finns ikke noe trend på noe. Trodde jo at bare man kunne regne ut karbohydrater og hadde regelmessige måltider at det da ville bli noenlunde stabilt. Haha! Så feil kan man ta! Blodsukkeret svinger som det sjøl vil og æ klare ikke forstå mæ på det, guuuuud man kan bli så frustrert!!! Ho kan spise samme måltidet, samme pålegg, samme mengde, til lik mengde insulin - men ene dagen blir ho raskt lav etter bare to timer gjerne....og andre dagen fyk blodsukkeret i været. Uten at det har vært no fornuftig forklaring på det, ingen infeksjon, ikke no godteri- spising eller at ho ene dagen e spinnvill og andre dagen bare sitter passiv. Nei, det her blir man ikke klok av, det skal være bra sikkert!!!

Lørdag (pinseaften) va vi på besøk på hytta til venninna Sara ( of course :)). Kjempekoselig det, dem stortrives i hverandres selskap. Men før vi kjørte utover til dem, så va Celine og æ i butikken. Hadde funnet ut at ho skulle få kjøpe smågodt sia det va lørdag. Ho tok en pose til sæ sjøl, og en til Sara. Og plukka ut 5 smågodt i hver, og sa så sjøl " Der e det visst nok". Wow - ble litt imponert over at ho tenkte sjøl at ho ikke kan spise så mye. I tillegg ville ho så gjerne ha en kjærlighet på pinne, full av sukker!! Okei...for engangsskyld. Ho skyndta sæ å si "Ja den kan æ jo få hvis æ blir lav". Luringen :) På hytta tok ho to smågodt og en halv pølse. Og fikk spise kjærlighet,etter å ha fått insulin. Føyk jo opp til over 16 - fy æ syns det va urettferdig - TO smågodt!!


Natta ble et styr uten like....Lavt, lavt og atter lavt....Oppe x 2 for å spise. Først pære....så eplebiter til neste "måltid". Når æ endelig får ho våken nok til å spise, så prate ho, smiler og virke å være opplagt og klar. Tok bilder av ho om natta mens ho spiste. Ho huska det ikke sjøl dagen etter. "Mamma, tok du BILDE av mæ??" Så ho har nok vært ganske uklar med lavt blodsukker. Æ vet jo ikke korsn ho kjenne det på kroppen.


Sååå trøtt og såååå skjønn - med lavt blodsukker på natta....


Natta etter, va ho mor spent ved måling kl 01.00. Krysser fingre og tær for at det skal være bra så man får legge sæ og sove. Blodsukker 17,1! Snakk om nedtur...man ser bare nattesøvnen flakse langt avgårde....Celine vekte mæ - ja, ligger nu egentlig på nåler, og e lett å vekke til tross for lite søvn... "Mamma, bli med mæ på do"... og deretter "ååå, æ e så tørst, æ må ha vann"...Som å høre ho før ho fikk diagnosen. :( Ikke vanskelig å koble at ho da ligg rimelig høyt ja.... Prata med ho om den natta og, og det vi hadde prata om - ho huska ikke det heller... Men da fikk ho ikke mat, bare ekstra insulin.

Lure på ka det her gjør med ho og kroppen? Høyt og lavt om en annen, og ha lavt og høyt e vel ikke bra noen av delan for korsn du føler dæ utover dagen?? Ho virke jo som vanlig, normalt aktiv, normalt pratsom osv....men ho e mye bleikere i ansiktet og har blå ringer under øyan...Ja, ho ser jo sliten ut, stakkars, selv om ho takle dagen fint. Har skjønt at dersom følinger på natta så e det vanlig at blodsukkeret blir høyt på neste dag? Det e jammen mye med den her diabetesen! Hvis ho får no smerter/slår sæ, så påvirker det også blodsukkeret....Men ho har ikke de tydelige stigningan etter natte følinger, enda i alle fall - og det e sikkert fordi ho fortsatt e i remisjonsfasen. Regner æ med...

Men jobb...neste mandag e liksom planen...dvs har pleiepenger ut den her uka. Men barnehagen har ikke fått opplæring enda. Der e ståa. Helsevesenet hvor er dere??? Syns det e på tide nu, barnehagepersonalet treng opplæring før ferieperioden starter om ikke anna... Barnehagen tar kontakt i alle fall. Det e bestandig koselig. Dem e litt bekymra fordi dem har utebarnehage i to uker fra neste mandag. Ikke særlig hensiktsmessig med oppstart for Celine da. Uoversiktlig når dem e ute dagen lang, samt at aktivitet gjør at ho treng mindre insulin, eller at blodsukkeret går ned. Når man i utgangspunktet sliter med lavt blodsukker hele døgnet så hjelpe det ikke på med aktivitet hele dagen vil æ tro....Vil ha en god start for ho, og en rolig start...det e viktig. Ho e utrygg når ikke mamma e i nærheta, sånn e det bare blitt. Men ho blir fort trygg, bare ho vet at andre kan. Ikke tror æ no på at det blir no opplæring den her uka heller, vi e jo snart midt i uka. Så vi får ta en dag av gangen.

- Savner jobben min-



onsdag 23. mai 2012

"100 % naturlig, "sukkerfri" og "uten tilsatt sukker"

Søtningsmidler og søtningsstoffer


Noen søtningsstoffer gir blodsukkerstigning. Æ har jo god tid å studere om det her, og i disse lavkarbotider så e det nok mange som har god kjennskap til søtningsmidler. Æ har lært masse, og ser at det finns så mangt av valgmuligheter. Søtningsmidler kan brukes i mat/bakverk for å erstatte sukker.

Men man skal vel ikke bare hive innpå alt som andre sier e bra? Derfor e det lurt å lese sæ opp - men æ kan love dåkker, - det gjør at man blir mer forvirra og kanskje også litt bekymra....

Kosthold e jo utrolig viktig for en diabetiker, det å spise variert og sunt, uten store svingninger i blodsukkeret og godt regulert blodsukker til natta. 
Vi deler søtningsstoffene inn i to grupper:
• Energigivende søtningsstoffer (sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, maltitol, hydrogenert glukosesirup og fruktose).
• Ikke energigivende søtningsstoffer, også kalt intense søtstoffer (acesulfam K, aspartam, cyklamat, sakkarin og sukralose).
De mest vanlige søtningstoffene i Norge. Alle de energifattige stoffene er god erstatning for sukker i både i kaffe/te, til frukt, kaker og desserter. De godkjente søtningstoffene er helt trygge å spise i normale mengder, dvs. den mengden man ellers ville ha spist sukker.
P.s. Oversikt henta fra diabetesforbundet sin side.

OBS!! Søtningsstoffer anbefales ikke i mat til barn under 3 år.

Navn
Stoff
Kcal
Tåler koking
Fås kjøpt
Påvirker blod-sukkeret
Kommentar
Splenda sticks
sukralose
maltodextrin
2 kcal
per stk.

Te/kaffe
Daglig-vare

Nei

Splenda strø
sukralose
maltodextrin
2 kcal
per ts.

Ja
Daglig-vare

Nei
1 dl strø =
1 dl sukker
Suketter
tablett
cyklamat
sakkarin

0

Te/kaffe
Daglig-vare

Nei

Suketter
flytende
cyklamat
sakkarin

0

Ja
Daglig-vare

Nei
5 ml flytende=
50 g sukker
Suketter
strø
cyklamat
sakkarin
maltodextrin

 0

 Ja
Daglig-vare

 Nei

1 dl strø =
1 dl sukker
Natreen
tablett
cyklamat
sakkarin

0

Te/kaffe
Daglig-vare

Nei


Natreen
flytende

cyklamat
Sakkarin
Fruktose



0



Ja


Daglig-vare



Nei
0,2 % fruktose
1,5 ts. flytende =
1 dl sukker
Natreen
strø
cyklamat
sakkarin
maltodextrin

1,7 kcal per ts.


Ja

Daglig-vare


Nei

1 dl strø =
1 dl sukker
Canderel
sticks
acesulfam K
2 kcal
per stk.

Te/kaffe
Daglig-vare

Nei

Canderel
tablett
acesulfam K
0,3 kcal
per stk.

Te/kaffe
Daglig-vare

Nei


Canderel
strø
acesulfam K
maltodextrin

2 kcal
per ts.


Ja

Daglig-vare


Nei

1 dl strø =
1 dl sukker
Fribol
bakemiddel
sukralose
polydextrose
1 kcal
per g

Ja

Apotek 1

Nei
Polydextrose er en type fiber
Fribol
strø
sukralose
acesulfam K
polydextrose
1 kcal
per g

 Ja

 Apotek 1

 Nei
 ¾ dl strø =
1 dl sukker






steviosid



0



Ja

Søk ev. på nett




(Nei)

Produkt  godkjent i Norge og EU først i nov 2011.

Fruktose

fruktose
4 kcal per g

Ja
Daglig-vare

Ja
30-50 % søtere enn sukker

Sweet &
Less

sukrose
aspartam

4 kcal per g


Ja

ICA/
Rimi


Ja
30 % søtere, men inneholder mest vanlig sukker

Sukker-alkoholer div. drops, pastiller og tyggegummi

Sukrin(erythritol)

 0

 Ja

Helse-kost

 Nei
Naturlig, gir ikke lakserende effekt.
sorbitol
xylitol
maltitol
mannitol
laktitol
isomalt

ca. 2-4 kcal
per g
.


Daglig-vare


Ja
Kan gi ubehag i magen ved høyt inntak – ulik absorpsjon i tarmen.

Splenda

Splenda
  • Kunstig fremstilt
  • Inneholder sukralose
  • Inneholder 90 prosent færre kalorier enn sukker
  • Kjøpes i dagligvarebutikker


Sukrin

Sukrin
  • Naturlig
  • Inneholder sukkeralkoholdet Erythritol
  • Inneholder ingen kalorier
  • Gir ikke blodsukkerstigning
  • Kan virke avførende ved stort inntak

  • Bjørkesøt

    Bjørkesøt
    • Naturlig
    • Inneholder sukkeralkoholet Xylitol
    • 40 prosent færre kalorier enn sukker
    • Skader ikke tennene
    • Kan virke avførende ved stort inntak

    • Natreen

      Natreen
      • Kunstig fremstilt
      • Inneholder søtningsstoffene Cyklamat og Sakkarin
      • 1,7 kalori pr. teskje


      Canderel

      Canderel
      • Kunstig fremstilt
      • Inneholder søtningsstoffene Aspartam og Acesulfam-K
      • Inneholder 90 prosent færre kalorier enn sukker

      • Steviapulver

        Steviapulver
        • Naturlig
        • Inneholder uttrekk fra planten stevia (og maltodextrin for konsistens)
        • Inneholder ingen kalorier


        Butikkan har produkter som fremstår som sukkerfrie, men som likevel inneholder energigivende søtningsstoffer som gir tilnærmet lik blodsukkerstigning som vanlig sukker. Det man bør gjøre e å ta på brillan og læse varedeklarasjonen nøye. Selv om det står med store bokstaver på etiketten "100% naturlig" så e det slettes ikke alltid det!

        Man må vel bruke fornuften og ikke fokusere FOR mye på det her. Men æ tenker at det e så mye negativ omtale rundt kunstige søtningsstoffer og bivirkninger at man helst ikke bør lese det. Noen eksempler: Aspartam - mange bivirkninger, lista e lang som et ondt år....og noe blir omdanna til tresprit i kroppen... Fun light og andre lettprodukter inneholder aspartam, og anbefales av ernæringsfysiologen til diabetikere. Det skal store mengder til før en tar skade menes det, men så e det mange som står fram og sier at dem har blitt kvitt store plager etter dem kutta ut lettprodukter som inneholder aspartam. Så æ tenke.....ja ka med ungen min som har drukket Fun light i mange år og som helst bare vil ha det? E det så bra, selv om ekspertan mene det e helt ufarlig så lenge  ho ikke drikke flere liter per dag.


        Sukralose. Den e helt uten kalorier og skader ikke tennene, smaker som sukker. Det e en del diskusjon om sukralose også. 


        Eneste Stevia som ikke har noen dokumenterte bivirkninger, bortsett fra at det kan gi fertilitetsproblemer. Og det kan jo være ille nok, spør du mæ!  

        * Understreker at myndighetan som godkjenner produkter for salg i landet har forskningsrapporter dem legger til grunn, og dem mener altså at det ikke skal være skadelig for oss å innta dem.

        Tankan kommer: Skal man stole på det ene eller det andre? Ja noe må man jo spise, og man må kunne reflektere over ka alt der her egentlig gjør med kroppen vårs. Vi dytte det jo i oss i god tro. 

        Æ tenker ikke å skremme noen med det her. Det e bare tanker æ gjør mæ, fordi æ har lest masse om det her...og det e jo slettes ikke sikkert alle de nettsidan æ har vært på e pålitelige. 

        Kommer med et eksempel på syltetøy, det finns jo utallige varianter. 



        "Nora 100% Frukt & Bær er helt naturlig søt. Istedenfor å tilsette sukker søtes syltetøyet med fruktkonsentrat. Fruktkonsentratet inneholder den søtningen som naturlig finnes i frukt. Fruktkonsentratet fremhever den naturlige frukt- og bærsmaken og gir syltetøyet en frisk smak."
        Det inneholder 34 karbohydrater per 100 gram.

        Til sammenligning inneholder Noras "lettere syltetøy" som allerede har vært på markedet en stund 32 karbohydrater....

        Og til sammenligning, inneholder vanlig syltetøy 48.


        Så finns det jo syltetøy som e litt mindre karbohydrater i for å komme med et eksempel på det òg: 
        Lerums utan tilsett sukker - 80 % bær 
        For eksempel:
        Bringebærsyltetøy med eple
        Ingredienser: bringebær (60%), eple (20%), vatn, søtstoff (isomalt, sukralose), stabilisator (pektin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), farge (karmin), 80g bær/100g
        Næringsinnhald pr 100 g: Energi 201 kJ/48 kcal, protein 0,8 g, karbohydrater 18 g (av dette 9 g sukkeralkoholer og 9 g frå bæra), feitt 0,3 g, metta feittsyre 0 g, kostfiber 3 g, natrium 0 mg,


        Oversikt over Cola-drikker:

                                                                           kcal                             karboh.
        Coca Cola175.73420010.6
        Coca Cola Light1.50.35000
        Coca Cola Light lime4.21000
        Coca Cola Zero1.250.3000

        Light varianter og coca cola zero inneholder aspartam, men det gjør som sagt så og si alle lettprodukter.

        Celine kan spise det som du og æ som ikke har diabetes. Men ho som oss bør jo begrense karbohydrat-inntaket noe. Men for all del unga skal ikke på noe lavkarbo-diett, og trenge også karbohydrater i kostholdet. Det som e så dumt e jo at ho ikke har noe valg sånn æ ser det. Vil ho ha brus så må det bli light utgavan som inneholder aspartam.....




        Vel...konklusjonen på det her må bli, at vi må tenke sunt normalt kosthold først og fremst. Skal ikke henge mæ oppi det her, og skal prøv å glemme det her æ har lest....huff...ja det e jo lett, høre jo "alle" prate om det her. Æ har aldri vært spesielt fokusert på kosthold, har nu spist det som har ramla oss inn. Æ e en av de få idag har æ inntrykk av, som må ha potet til middag, og gjerne pasta, ris, og junkfood i ny og ne...uten å ha noe dårlig samvittighet av den grunn. Men e jo nødt å tenke kosthold for alle oss, for at Celine sitt blodsukker skal være noenlunde stabilt. Det må jo bare bli sånn, og ingen av oss har ondt av å spise litt sunnere :) Uten at det treng å være lettprodukter....




        Vet ikke om det e vanlig at man begynn å tenke over sånne her ting når man får diabetes? Har faktisk aldri tenkt over det her før. Merkelig nok, men har jo hørt folk prate om det her i mang en lunsjpause uten at æ har hengt mæ oppi det. 


        Sunt kosthold vi e anbefalt å følge:
        * Frokost
        * Jevn måltidsrytme, helst hver 3.-4.time
        * Grovt brød/knekkebrød
        * Myk plantemargarin
        * Magert pålegg; skinke, kylling, kalkun, servelat, salami, leverpostei, egg, lett syltetøy, lett ost, skinkeost, baconost
        * Makrell i tomat, lakst, fiskekaker, kaviar - helst daglig
        * Grønt til alle måltider; agurk, tomat, paprika, gulrot, kålrot


        Det her e kjekt å vite når vi har et diabetes barn!! :)


        Ren fisk og rent kjøtt har ikke karbohydrater, heller ikke grønnsaker. (Bortsett fra mais)Så ho kan spise så mye grønnsaker ho vil! Før ble det sagt at diabetikere ikke skulle ha mye gulrøtter, det e faktisk så lite karbohydrater i gulrøtter at ho kan spise 2 kg uten at det gjør noe! 


        Poteter e det karbohydrater i, og også i mel(sauser), ris og pasta. Her må vi regne ut kor mye karbohydrater det e i måltidet for å finne ut kor mye insulin ho treng. Det samme må vi selvfølgelig også gjøre til de andre måltidan. Det e jo karbohydrater i brød og diverse pålegg, og drikke òg. I frukt e det karbohydrater. Det e cirka 10 gram karbohydrater i ett eple. Til sammenligning e det 10 gram karbohydrater i 5 del bringebær, og 10 gram karbohydrater i 3 appelsinbåter, så det e store forskjeller. Så i eplemost, som e helt naturlig -  må vi faktisk regne med at det e minst 10 karbohydrater i selv om det ikke e opplyst på flaska.  Vi blir god på å regne ut karbohydrater i alle fall, og vet allerede nu "automatisk" kor mye det e i enkelte matvarer. Frukt e super føling-mat, noe ungen vil ha, og bedre en brus og juice.


        * Fun light saft eller vann som tørstedrikk. Helst også magre melkeprodukter daglig sammen med annen mat.


        Også skulle æ finne et bilde av Fun light å sette inn, og KA DUKKER OPP??? Fun light med Stevia!! I Sverige da, men gjett at det blir kjøpt inn i sommer når vi drar dit!!:) Det ekke tvil i min sjel, da går vi over på den! 



        Stevia i FUN Light


        Bildet er kopiert fra produsenten
        Fun Light selges med stevia som søtningsmiddel. Dessverre folkens, per i dag må man reise til Sverige for å kjøpe det!  De kommer i 3 smaker i serien “Green”. Blackberry Blueberry, Rasberry Pomegranate og Strawberry Marula.
        Vi kommer sikkert etter her i Norge også. Det er bare å være tålmodig.













        Videre må ho og vi....
        * Kutte ned på inntak av sukker....i form av brus, juice, sjokolade, is og kaker.


        * Mindre salt. Unngå potetgull/salst snacks pga dårlig fettstoff, mye karbohydrater og mye salt. Det e faktisk 1 gram karbohydrat i ett flak potetgull! Uuuusjjjjh!!! Og vi som elsker salt potetgull! 


        Ja det va mye Matsnakk fra en som egentlig ikke har peiling - hehe...men syns jo æ bynn å lære mæ nåkka fornuftig etterhvert :)